-          Így komfortosabb lesz a fűtésünk viszont a tartályt ideális esetben nem tudjuk csak 90/60 hőfoklépcsőben használni. Be lehet rakni egy háromjáratú szelepet, hogy mindig 60 fok legyen és ezért a radiátor magas hőmérsékletével ne okozzon gondot, de ez nem jellemző. és ekkor lassabb lesz az alacsonyabb hőmérséklet miatt a felfűtés.
 
Mekkora hőmennyiség tárolható egy 500 literes tartályban?
 
A hő közlés alapegyenletéből: teljesítmény egyenlő a tömeg a fajhő és a hőmérséklet különbség szorzatával
 
Ami egy 500 literes tartály esetén ha 20 fokról 90 re melegítjük a tartályt akkor kicsit kerekítve 40 kW energiát tudunk tárolni a tartályban
 
Viszont a radiátor miatt csak 60 fokig tudjuk a tartályt használni!
 
(most tekintsünk el a sok hozzászólótól, hogy nála 25 fokos vízzel is működik a radiátor, persze hűl a víz ekkor is a radiátorba, de maga a radiátor nem add le megfelelő teljesítményt. A radiátor 65/55 el való méretezése alá nem nagyon szoktunk menni)
 
Vagyis a hőmérséklet különbségünk „csak” 30 fok így a tárolt energiából 17,5 kW energiát tudunk csak kinyerni.
 
Átmeneti időben, egy átlagos épületben ez kb. reggelig talán elég lehet.
 
 
Hogy is néz ki ugyanez a felületfűtés esetén? A tartályt ugyanúgy felmelegítjük 90 fokra és tárolunk benne 40 kW energiát.
 
Viszont van egy nagy különbség a két rendszer közt. A felületfűtés alacsony hőmérsékletre kell méretezni. Ami ilyen átmeneti időben lehet 35/30 vagy még alacsonyabb 32/25
 
Így ki tudjuk a tartály vízhőmérsékletét használni akár 30 fokig is! Vagyis így a hőmérséklet lépcső a tartály esetében 90/30 lesz.
 
Így a felhasznált és tárolt 40 kW energiából 35 kW energiát tudunk használni. Vagyis pont kétszer tovább lesz elég a fűtési pufferünk.
 
Már látom is a kérdéseket! Mi van ha felületfűtésnél nem használunk tartályt? Sajnos akkor nem lesz jó a fűtésünk felületfűtés (és vegyes tüzelés esetén) kell egy hőtároló puffer tartály! Ez egy hátrány a felületfűtésnek!
 
folyt köv. …