Meggyőzni senkit sem akarok! Sok radiátoros rendszert csinálunk, de nézzük meg egy kicsit részletesebben ezt a kérdést! Van benne egy két olyan dolog, amit kicsit gyakorlatiasabban átnézve érdekes dolgok vannak.
 
Itt van egy két fontos szempont amin nem szabad átugrani, egyből nagyon lényeges az első pár szó „alapvetően fatüzelést szeretne (esetleg pellet). Tehát első körben fa lesz.
 
Hogy is néz ki a felületfűtés a gyakorlatban vegyes tüzelés esetén:
 
Begyújtunk. Egy elektronika nem engedi a szivattyút elindítani 60 fok alatt. Amikor 60 fokon van a kazánhőmérséklet akkor az egy un. puffer tartályba kerül ahonnan egy vízhőmérséklet szabályozás után a felületbe.
 
A felület felmelegszik ami miután egyből besugározza a teret egyből jó hőérzetet ad, és meglehetősen gyorsan. Először a sugárzásos hőhatás „érvényesül” és egyből meleget érzünk és csak egy kis idő elteltével lesz a levegő is meleg amikor a belső tér illetve a belső térben elhelyezett tárgyak felületek, bútorok átvették a sugárzást. A fűtési energia kb. 15-20 % a konvekciós hő árammá alakul át.
 
Hogy is néz ki gyakorlati szempontból a vegyes tüzelés radiátor esetén?
 
-          Van egy kazánunk amit begyújtunk amikor elkezd égni a tűz és a vízhőfok meghaladja a 60 fokot egy cső termosztát bekapcsol egy szivattyút. A melegvíz elkezd a radiátorokba áramlani amik elkezdenek fűteni.
-          Azért gyújtottunk be, mert hideg van az épületen belül, ezt le se kellene írnom, mert annyira logikus, de miért is van hideg? Azért mert a transzmissziós hő áram miatt a felületeken az épületben tárolt hő eltávozott. vagyis a felületek lehűltek.
-          A radiátor elkezd melegedni, ami felmelegíti a körülötte lévő levegőt és a gáztörvények szerint a melegebb levegő felfele áramlik ami beindít egy hő áramot a radiátor mentén. és felmelegíti a helyiség levegőjét.
-          A helyiség levegője már meleg, sőt sokkal melegebb, mint amit mi szeretnénk, mert nincs nem is lehet szabályozás. A tűz ég és a huzatszabályozón kívül semmilyen szabályozás nincs.
 
Mik lehetnek a gondok ezzel a megoldással:
 
-          A felületek hidegek. A levegő hiába meleg, sőt sokkal melegebb mint a kívánt, de a hideg sugárzás miatt a hőérzet nem jó.
-          Nincs szabályozás
-          Nagy a túlfűtés (minden fokkal való hőmérséklet növelés vagy csökkenés 5% energia megtakarítást eredményez.
-          Begyújtást követően még jó ideig hideg van. Utána a hideg falak miatt sokáig rossz a hőérzet majd a hőérzetet nagymértékben csökkenti a túlfűtött léghőmérséklet.
-          Ahogy a tűz kialudt egyből hűl a lakás. Először a levegő hőmérséklete majd a felületek is lehűlnek.
-          A hőmérséklet pl. 15 és 28 fok közt ingadozhat 7 fok helyiség túl hőmérséklet.
-          Puffer tartály nélkül akár 90-95 fok is lehet ami (gyerekeknél) okozhat komoly égési sérüléseket
 
Persze lehet javítani a dolgon, nem reménytelen! Radiátoros rendszert is lehet tökéletesen üzemeltetni.
 
Olvasd tovább a következő cikkben egy másik oldalról közelítem meg a fűtéseket. Azért a radiátorból is többet lehet kihozni