Van ez az ominózus oldal ami azt írja, hogy a leghidegebb helyen csapódik ki a pára. Ami mennyezetfűtés esetén az asztal alatt van!
 
Annyira nem meggyőző! Mindig a leghidegebb helyen csapódik ki a pára? Felrakunk magunknak egy két kérdést és már látszódik a válasz, aki ilyen ír az sátorban lakik! És még nem sokszor volt házban! Akkor minden házban van egy hely ami penészedik? Mert mindig a leghidegebb hely penészedik! És ha minden a helyiségben lévő dolog hőmérsékletét felviszem 40 fok fölé akkor én is penészedek? Én biztosan nem, de a kollega aki ilyeneket ír az igen! Vigyázni kell a hideg kabáttal? Hisz tiszta penész lesz? Ilyen helyen hogy száradnak a ruhák? Mi lesz a sörömmel? Tiszta penész lesz? Mi van ha mindig mozgatom az asztalt? Há megván a megoldáh! Mozgatni kell az asztalt! És akkor jó a mennyezetfűtés! Alattam nem penészedik le a padló mennyezetfűtés esetén?
 
Lehetne játszani reggelig a szavakkal! Lényeg nem a leghidegebb ponton penészedik, nem ott csapódik ki a pára! Ha kicsapódik akkor sem lesz egyből penész!
A kikapódáshoz a pára képződéshez kell egy olyan légállapot amiben a páratartalom olyan magas, hogy már magasabb hőmérsékleten sem tudja a levegő a párát magában tartani. A levegőben nagyon sok vízgőz van! Ugye azért nem látjuk mert oldott gáz állapotban van. A köd amire te gondolsz az már akkor van amikor a levegőben lévő vízgőz egy része kicsapódik! Gondold csak át mikor is szokott köd lenni! Ugye!
Tehát a levegő már nem tudja a vízgőzt oldott állapotban tartani! Miért is? Ahogy nő a levegő hőmérséklete egyre több párát tud magában tartani. Hogyan is kell szellőztetni? Miért is szellőztetünk?
A szellőztetésnek a lényege az lenne , hogy a meleg nagy páratartalmú levegőt kiengedjük és beengedjük a hideg és száraz levegőt ami a környezetéből ismét fel tudja venni a képződő párát! Persze azért friss levegőt is engedünk be! De az ablakokba mindig azért építünk be légbeeresztőt, hogy természetes módon folyamatosan és sajnos szabályozás nélkül, de legyen légcsere. Ily biztos nem lesz penész!
Akkor mi az a hőmérséklet ahol a pára kicsapódik! Valami sötét és hideg hely? Igen az emberünknek a feje ahol, ezeket a baromságokat lehet olvasni, hogy az asztal alatt páraképződés van, ha mennyezetfűtésünk van!
Vagy egy légállapot diagram a Molier féle h-x vagy i-x diagram. Ez egy olyan dolog amiben ha a légállapotunknak legalább 2 jellemzőjét ismerjük akkor megtudjuk mondani mi az a hőmérséklet ahol a pára kicsapódik ez az un harmatponti hőmérséklet! Ami rengeteg minden függvénye, de elsősorban a páratartalom és a felületi hőmérséklet játszik közre! Természetesen rengeteg egyéb a légállapotra jellemző dolgot ki lehet még deríteni
Mit csinálunk, hogy az ablak ne párásodjon? Szellőzetünk vagyis szárítani próbáljuk a levegőt vagy pedig a felület hőmérsékletét emeljük pl az ablak alá rakjuk be a radiátort amivel így felfűtjük azt! De ugyanez a helyzet az autó esetén is. Amikor az ablakfűtést bekapcsolom a klíma is bekapcsolódik, hogy szárítsa a levegőt!