Sokan hiszik tévesen azt, hogy radiátor és radiátor közt nincs semmi különbség.
 
-          Semmi más dolog nincs csak megkeresni a legolcsóbbat! Úgyis teljesen egyformák! Hisz nem is lehet köztük különbség.
 
Persze ez nem így van. Ez olyan mintha azt állítanám, hogy mindegy milyen autót veszek az autó az autó, nincs különbség. Persze ez már így kicsit viccesen is hangzik. Valami hasonló van a radiátorok közt is.
 
Sokszor kapom meg a bélyeget - amiért más szerelők nem keveset harcolnak – milyen rendszerrel dolgozom.
 
Erre azt szoktam válaszolni nincs rendszer amire azt mondom csak ezzel a rendszerrel dolgozom!
-          Hogy nincs?
Azért nincs, mert igyekszem a rendszereket a munkákhoz igazítani. Nem erőltetve ráhúzni az épületet egy olyan gépészeti rendszerre ami láthatóan nem illik össze!
Jöhet a következő megdöbbenés:
-          mi az, hogy nem illik össze a rendszer a épülettel? Kicsit túl van reagálva a dolog! Fel kell rakni néhány radiátort és kész. Az öreg Pista bácsi behúz pár csövet és megy minden mint a nagyszüleinknél!
 
Persze lehet így is hozzáállni. De ez pont olyan mintha az mondanám mint építész, hogy ásunk egy nagy gödröt, fölé gondosan készítünk egy nádtetőt és lakjunk mint a bevándorló Magyarok, mint az őseink.
 
-          Itt megjegyzem, hogy ennek a ősi építkezésnek Görgényi Gábor barátomnak köszönhetően – aki a Tanyavilág szerkesztője!! - egyik legnagyobb tisztelője és csodálója vagyok! Lásd galéria!
 
A rendszerek egyike sem egyforma! Minél több rendszert ismer és használ az ember annál jobban ki ismeri magát a rendszerek sokaságaiban és persze lehetőségeiben. Ahogy nem egyforma házakat építünk mindegyikbe kicsit más, vagy nagyon más gépészet kerül. Soha nem csináltam még két egyforma gépészetet, még ikerházak esetén sem.
Sokszor elég nagy munka a megfelelő rendszert kiválasztani. nem csak nekem mint épületgépésznek, hanem mint neked mint építetőnek.
 
Minél több időt és energiát szánunk a tervezésre, annál tökéletesebb lehet az elkészített gépészetünk is.
 
Tehát egy jó ház és a gépészet olyan mint az autó és a felszereltsége. Rengeteg féle lehet. Nagyon sok megoldás, sokféleség és lehetőség.
 
Mi dönt a lehetőségek közt?
 
Autó esetén talán az ismeret, mert tudom, hogy mik azok a felszerelések amiket igényelhetek, megrendelhetek és a felszerelésnek az ára.
 
-          Sokszor veszünk úgy meg egy autót, hogy pl. kérünk bele klímát holott tudjuk, hogy nem fogjuk sohasem használni, mert a szervezetünk nem viseli el a klímát, mégis klímával vesszük meg az autónk mert ha egyszer el akarjuk adni akkor klíma nélkül nehezebben kell el az autónk.
 
Miért ilyen hosszú a bevezető? Hogy jobban átérezd milyen lehetőségeid lennének. Amikkel az emberek nagy része nem él. Van olyan helyzet amikor egy autóba hiába is szeretnénk nem lehet, nem szabad egy extrát beszerelni. Hiába szeretnénk egy klímát, ha kicsi a motor akkor nem bírja el.