Kabak János Épületgépész mérnök ÚR hozzászólása:

 

Tisztelt Uram!

Épületgépész tervezőként még nem láttam olyan felületfűtés rendszert, ami 200W/m2-t le tudna adni (általános körülmények között), én a Qualiterm rendszerben hiszek, de Ők se állítják, hogy 100W/m2-nél többet ki lehetne hozni belőle. Mi rengeteget foglalkozunk a felületfűtéssel és a legjobb dolognak tartjuk, de a szakma védelmének érdekében nem szeretném, ha szakbarbárok azzal hitegetnék a megrendelőket, hogy annyiba kerül mint a radiátoros fűtés, esetleg feleannyi felületet tekernek be, mint kellene. A felületfűtés nem olcsó, de olyan komfortot biztosít, amit ha megtapasztal az ember, már nem akar többé radiátoros fűtést. Ha bekerülési árakat akarunk összehasonlítani, akkor a hűtés kiépítését is hozzá kell adni mindkét oldalhoz, és együtt vizsgálva, már valóban nem lesz drága. Én mindenkit bátorítok a felületfűtésre-hűtésre, de a 200W/m2, azért durva.

Megjegyzem, hogy a válaszokkal teljesen egyetértek, csak azt nevezem szakbarbárnak aki 200W/m2-rel kalkulál, viszont fogalmam sincs ki tette ezt.

Tisztelettel: Kabak János

 

 

Bartucz Csaba kollégám válasza:

 

Tisztelt Kabak Úr!

Úgy látom nagyon hasonlóan vélekedünk a felületfűtésekről. Ez remek dolog és talán mostanság már egyre többen fordulnak ehhez a gazdaságos és komfortos megoldáshoz. Személy szerint nem kívánom megkérdőjelezni senki szakmai hozzáértését, vagy szaktudását, de kijelenthetem:
1. Nem egy falfűtés-hűtéssel szerelt épület kivitelezését végeztük már az elmúlt években.
2. Az általunk kivitelezett házakat a cikkben közölt metódus alapján számoltuk és sehol nem volt panasz arra, hogy alul méretezettek lennének a fűtő-hűtő rendszerek.
3. A kivitelezés költsége, pedig szintén vitán felül áll. Ennyiből kihozzuk, úgy, hogy jól működik. Árunk biztos, hogy versenyképes, mert nem egy helyen sikerült "radiátoros" árral szemben munkát nyernünk.

Zárójeles megjegyzésem, hogy lassan, mint égen a csillag annyi falfűtés-rendszer van a piacon, nagy múlttal rendelkezők, mint mondjuk a Rehau és persze kevésbé nívósak is. Mi magunk is dolgoztunk már Qualithermmel és jó tapasztalatunk volt a termékkel kapcsolatban.

 

Az én hozzászólásom: (kicsit indulatos voltam, amit utólag már nagyon sajnálok!)

 

Tisztelt Kabak ÚR!

Sajnos csak most látom a hozzászólását ezért csak késve tudok rá reagálni!

Több dolog is felháborít egyik az, hogy le szakbarbározott épületgépész mérnökként miközben nem kicsit hiányosak az ismeretei! Ha csak egy szerelő lenne akkor rendbe van, de mint mérnők kötelessége lenne megfelelően tájékozódni mielőtt bármit is leírna!

Van e régebbi nagyobb tapasztalatokkal rendelkező cég mint a Meditherm rendszereket forgalmazó Szikra Kft? Biztosan van, de a hazán egyik vezető rendszerképviselete!

Íme egy kis bekezdés az oldalukról:

" NAGYOBB TELJESÍTMÉNY
A padlófűtéses rendszerek csak 80-100W/m hőleadásra képesek, mert a padló hőmérséklete a láb érzékenysége és egészségügyi okok miatt csak 29°C lehet. Ugyanakkor a Meditherm® falfűtésnél a 6mm-es külső átmérőjű polietilén csőrendszerben 45-50°C-os melegvíz kering, így a fal felületi hőmérséklete jóval magasabb (38-40°C), ezért a 200-240W/m hőleadás is biztosítható. Ezáltal a legtöbb esetben a rendelkezésre álló falfelületek kielégítik az épületek hőigényét, vagy ha mégsem, akkor a Meditherm® rendszer kiválóan alkalmas a mennyezet illetve a padló megfűtésére is."

itt nemcsak 200W/m2 ről hanem 240 w/m2 teljesítményleadásról is nyilatkoznak!

És kilehet nyilatkozni, hogy szakbarbárok? Szerintem nem! Szomorú az, hogy ily módon veri át a megrendelőit! Mérnök létére nem tájékozódik ...

Szerintem ez a durva!

A legjobbakat Uram!

Szabó Ernő

 

 

Ide különösen ajánlom mindenkinek a lenti ajánlóban szerepelő cikkem!

 

Forrás: http://alaptolatetoig.hu/cikk.php?cat_id=8&cid=17