Az egyik rendszergazda ezt mondja a másik azt. Hol az igazság? Valahol mindenkinek igaza van!

 

A felület hő leadása függ a

 

 

    felület hőmérsékletétől,

 a helyiség hőmérsékletétől, és a

felület hőátadó képességétől.

 

A felület közép hőmérséklete függ

 

 

    a falfűtés csőrendszerének vastagságától

     az osztás távolságtól,

     a fűtővíz hőmérsékletétől,

       a vakolat hőátadó képességétől, minél közelebb van a vakolat a betonhoz annál jobb a hővezető képessége. Ebből a szempontból a gipszes vakolóanyagok a legrosszabbak.

 

A hőleadás szorosan kapcsolódok a méretezéshez. Ez segít abba minket, hogy pontosan tudjuk méretezni a felületünket. A méretezés a mértékadó külső hőmérséklethez kell igazítani. A méretezésnél figyelembe kell venni a hő előállításnak a módját! Pl a hőszivattyú minél alacsonyabb hőmérsékleten tudjuk üzemeltetni a fűtési rendszerünket annál jobb a hatásfoka. Természetesen minél alacsonyabb a hőmérséklete a felületnek annál több felület is szükséges a fűtendő vagy hűtendő helyiségek kifűtéséhez. Itt van egy két „kiskapu” ami maradjon titok.. J

 

Minél alacsonyabban üzemel a fűtésünk annál jobban ki tudjuk használni a kondenzációs kazánt is, mert annál jobban vissza lehet hűteni a füstgázt és minél hidegebb a füstgáz egyre jobb a kondenzációs hatásfok.

 

Ha van puffer tárolónk azt se mindegy mekkora „delta T” hőfoklépcsővel lehet hasznosítani mert minél nagyobb a hőfoklépcső annál több energiát tudunk bele rakni.

 

Várom az észrevételeiket,