Mi a hőszivattyú?

A hőszivattyú egy olyan berendezés melynek különlegessége, hogy a fűtéshez és a melegvíz készítéséhez szükséges hőt nem valamilyen fűtőanyag és a levegő oxigénjenek égetésével és elhasználással állítja elő, hanem ezt a hőenergiát a "melegtartalommal" rendelkező hőforrásokból vonja ki. Hőforrás lehet a talaj, a kőzetek, a víz és a levegő.

Tudjuk, hogy nyáron a Nap felmelegíti a Föld felszínét, amikor a legmelegebb van nyáron, a földben nincs még maximum, amit csak októberben kezd megközelíteni, amikor a levegő hőmérséklete általában már jelentősen lecsökken és kezdődik a fűtési szezon. Ezt az elraktározott meleget használja fel a hőszivattyú. A hőszivattyú által használt hőforrások - környezetbarát hőforrások! A hőszivattyúk által felhasznált, a különböző közegekbe felhalmozott energia, az ingyenes energia!

Hőszivattyú (PAC)
A kondenzációs kazánoknál nagyban elterjedt.

Rendszerét tekintve az egyre inkább scroll kompresszorral épített, és szinte már kötelezően reverzibilis (visszafordítható) kialakítású hőszivattyúk alapvetően külső talajkollektort vagy fúrt talajszondát és belső alacsony hőmérséklet-talajszondát és belső alacsony hőmérsékletű fűtési/hűtési rendszert kötnek össze, így egyaránt szolgáltatnak téli fűtést. És átváltással nyári hűtést.

A jósági fok értéke 3-5, ami azt jelenti, hogy 1 kWh villamos energia befektetése árán 3-5 kWh fűtőenergiát nyerhetünk a kondenzátor-oldalon. A különbséget a hűtő körfolyamat elpárologható oldalán a környezetből vonja le, és emeli magasabb, közvetlenül felhasználható hőmérsékletszintre a hőszívattyú.

A jósági fok (a szakirodalomban COP néven szerepel) értéke természetesen annál jobb, minél kisebb a fűtési rendszer igényelt hőmérséklete, ezért a hőszivattyús rendszerek jellegzetesen alacsony hőmérsékletű padlófűtési, falfűtési és mennyezetfűtési rendszereket látnak el fűtőenergiájával, illetve igény és megfelelő kialakítás esetén hűtőenergiával is.

A hőszivattyúk egyik legelterjedtebb fajtája magas, ~65 oC előremenő hőmérséklet előállítására is képes, így alkalmas akár a meglévő és elöregedett, korszerű kazánok kiváltására is. A ritkán szükséges kiegészítő fűtést biztosíthatja például a megtartott régi kazán vagy villamos fűtésrásegítés is. Ezek a hőszivattyús rendszerek egyben természetesen a HMV- termelést is ellátja.

Egy másik típus a jelenleg a fejlesztés végső fázisban lévő, prototípusként már megjelent abszorpciós hőszivattyú, ami egy kondenzációs kazánnal társítva alacsonyabb hőmérséklettartományban dolgozik.

A legjobb energetikai mutatókat a gázmotoros hőszivattyú tudja nyújtani, ami a motor termikus veszteségét is hasznosítva néha a kiegészítő hőfejlesztő berendezést (kazánt, villamos padlófűtést) is szükségtelenné teheti.