Legionella baktérium

A LEGIONELLA meleg környezetet kedvelő, pálcika formájú, aerob baktérium. Jelenleg 40 különböző fajtáját és 60 szerológiailag jól elkülönített csoportját azonosították be.
Az 1. szero-csoportba tartozó, 1976-ban felfedezett Legionella pneumophila az emberi megbetegedések elsődleges okozója, amely veszélyezetteknél halálos tüdőgyulladást is okozhat.


A vízhőmérséklet csökkentése elősegíti a legionella baktériumok elszaporodását, de miért baj ez?

A természetes vizeinkben, ivóvízben előforduló legionella baktérium az emberre akkor válik veszélyessé, ha vízpermet (aeroszol) formájában, tüdőbe, így egy tüdőgyulladásos betegséget - legionellózist - okoz. Különösen veszélyeztettek az idős és immunhiányos személyek. A baktérium ideálisan szaporodik a 35-40 oC-os vízben, meglehetősen jó hőtűrése révén csökkenő ideig jelen lehet még az 50-55 oC-os vízben is. E fölötti hőmérsékleten folyamatosan pusztul, hőmérsékleten néhány másodperc alatt.

A kórokozók elsődleges előfordulási helyei a meleg vizes rendszerek, klímaberendezések, zuhanyok, pezsgőfürdők. Az ivóvíz minőségének tartós megőrzése érdekében le kell választani a nem használatos, régi csővezetékeket, a használatban lévőket pedig rendszeresen át kell öblíteni, illetve az előírásoknak megfelelően fertőtleníteni, valamint a már kialakult biofilmet megszüntetni.