A rendszer kivitelezése

A falfűtés egyaránt alkalmazható új építésű, illetve felújításra kerülő épületek fűtésére, és hűtésére mint alacsony hőmérsékletű fűtési és hűtési rendszer. Különösen alkalmas a természetes energiák, ami lehet bármilyen vegyes tüzelési rendszer akár a pellet, szalmabála vagy a faelgázosító rendszerek, és nem utolsó sorban a hőszivattyús rendszerek, illetve a kondenzációs fűtéstechnikák használatára. A jó hő átadó képességű műanyagból e célra gyártott hajlékony cső- regiszterek (DIN 16 766 - PE) elsősorban az épület külső falának belső felületére, közvetlenül a téglaszerkezetre kerülnek felszerelésre egyszerűen használható rögzítő sínek segítségével. A falszerkezet hő átbocsájtási tényezője (U-érték) maximum 0.5 W/m2K lehet, amely elvárást a leggyakrabban használt falazó elemek általában teljesítik. Egyéb esetekben ezt az értéket külső vagy belső hőszigetelő réteggel kell biztosítani. A jelenleg érvénybelévő hatályos építési szabvány szerint az új építésű házak külső falszerkezetének a hő átbocsájtási tényezője min 0,4 W/m2K

A egyes rendszernél a szükséges vakolatvastagság 10-15 mm, de az olcsóbb rendszereknél szükség lehet 2,5 - 3 cm vakolatvastagságra is. Ez a vakolatvastagság kicsit ijesztően hangzik, a gyakorlatban én nagyon ritkán találkoztam olyan építőipari kivitelező céggel aki a normál vakolat vastagságát ne 1 cm ben határozta volna meg. Mégis a végén mindenhol 3-4 cm vakolatvastagság lett a tégla falakon.

A csőalapanyag miatt alkalmazható a hagyományos mészhabarcs, de az egyéb összetételű vakolóanyagok is. A vakolatba, a durvázást követően, a simítóréteg felhordása előtt, egy üvegszálas rabicháló kerül bedolgozásra, amely megakadályozza a műanyag csövek hő tágulási feszültségéből eredő repedezést. Lehetőség van a fűtőcsöveknek gipszkartonba vagy csempeburkolat alá történő elhelyezésére is. A gipszkartonos rendszereket előszeretettel használjuk. Egy bevált rendszerré nőtte ki magát az utóbbi időben.

Légtelenítési problémák a regisztercsövek kapillaritása és az elosztócsőben lévő nagy tömegáram miatt nincsenek, s a rendszer átöblítéses feltöltése biztosítja a légmentességet.

A rendszerben alkalmazott műanyag teljesen védett az ismert oxigéndiffúzió ellen. A védelem módjának megválasztása során figyelembe kell venni a beépítésre kerülő berendezési tárgyak, csövek és szerelvények gyártóinak a garanciával kapcsolatos előírásait.

Hidegburkolatú helyiségekben, ahol a burkolatból származó hőérzet miatt igényeljük a "meleget", lehetőség van a rendszer padlófűtésként történő alkalmazására is. Ekkor azonban nem szükséges az ismert, padlófűtéseknél megszokott 13 cm vastagságú fűtő-betonréteg, 5 cm is elegendő.

Lényeges, hogy a rendszer garancia tartásához szükséges, hogy szakképzett tervező tervezze, illetve a Rendszergazda által díjmentesen kioktatott - erre jogosított - szerelő a technológiai előírások betartásával végezze a kivitelezést, majd nyomáspróbát végezzenek a rendszeren, aminek eredeti hitelesített példányát a Rendszergazda megkapja.