A sugárzó fűtések rövid története

A sugárzó fűtés története a kétezer évvel ezelőtti Koreába nyúlik vissza, de a rómaiak is használták a padló- és falfűtést. Természetesen nem a mai korszerű fűtésre kell gondolni. Régészeti kutatások bizonyítják azt, hogy a római korban épült házaknál találtak olyan vékony háló rendszerű falba integrált füstelvezetési rendszereket, amik a kialakításukat tekintve megegyeznek a mai falfűtéssel. Ezután hosszú ideig nem beszélhetünk a sugárzó fűtés alkalmazásáról, bár az évszázadokon keresztül használt és a legújabb időkben ismét divatba jött búbos kemence illetve cserépkályha példája mutatja, hogy az emberek mindig is vonzódtak ezekhez a kellemes hőérzetet biztosító fűtőberendezésekhez.

A modern korban számos próbálkozást ismerünk a mennyezetbe, álmennyezetbe, falba és padlóba épített sugárzó fűtéstípusokkal. Dr. Macskásy Árpád professzor 1974-ben főleg a minszki házgyárban kifejlesztett és több tízezer lakásban kialakított külső falpanel fűtést igyekezett hazánkban is tömegesen alkalmazni. A Műegyetem I. Épületgépészeti Tanszékének tervezésében az újpalotai lakótelep 8 lakásában meg is valósult egy kísérleti rendszer, amely a lakók legnagyobb megelégedésére 20 éve kiválóan működik.

Az újra felfedezett falfűtés

Amikor nyugaton a fűtéssel foglalkozó kutatási fejlesztési tevékenység során a takarékos energiafelhasználás, a komfortérzet, az egészségvédelem és a korszerű szerelés szempontjából legalkalmasabb rendszerkialakítást keresték, ismét előtérbe került a falfűtés. Ennek aktualitását főként az adja, hogy az energiaárak rohamos emelkedése az építtetőket rákényszeríti arra, hogy egyre jobb hő technikai tulajdonságú falszerkezeteket és nyílászárókat építsenek be. Ezek beruházási költsége ugyan nagyobb, de ez a befektetés az üzemeltetés során megtérül. A jobb hőszigetelés miatt lényegesen csökkenő fűtési hőigény felvetette a gondolatot, hogy a hő veszteség pótlását főleg a külső fal belső felületén elhelyezett kishőmérsékletű falfűtéssel valósítsák meg.

A falfűtés az új építésű illetve a felújításra kerülő lakó- és irodaépületek, panziók és szállodák, iskolák vagy uszodák fűtési és hűtési rendszereihez egyaránt alkalmazható. A megoldás előnyei a hőérzeti kérdések rövid összefoglalásával világíthatók meg.