Régebben nem nagyon volt gazdaságos használati melegvizet készíteni hőszivattyúval a R410 gáz nem tudott annyira felmelegedni, hogy a használati melegvizet is könnyedén és jó hatásfokkal elkészítse, nem véletlen voltak ezekben a készülékekben elektronos fűtőszálak is. 

Sok szempont szerint jobb a HFC R 32 gázzal töltött készülék, de nem szabad elfelejteni, hogy ez csak egy átmeneti gáz, hamarosan várható egy újabb minden szempontból jobb tulajdonságokkal bíró klímagáz típus, ez a jelenlegi válság is katalizálja.

 A 32 gázzal rendelkező készülékek már elég jó hatásfokkal tudják megcsinálni a használati melegvizet is. 

Az utóbbi időben a energia válság előtt is, de azóta, érthetően fokozottan is, nem elégendő annyi, hogy egy készülék üzemel, hanem az egyik legfontosabb szempont lett az, hogy jó hatásfokkal is kell neki üzemelni amit egyes készülékeken már látni is lehet, és igaz csak tájékoztató információként, de információként ki is lehet nyerni a készülékből.

Szóval ha szeretnénk használati melegvizet készíteni akkor lehetséges, ha ilyet szeretnénk akkor a legjobb az erre a célra kifejlesztett és legyártott használati melegvíz tartályt vásárolni, hogy a hőszivattyú erőlködés nélkül a lehető leggyorsabban a lehető legalacsonyabb vízhőmérséklettel a lehető legmagasabb vízhőmérsékletet tudja előállítani.

Itt is sok esetben jó ha változtatunk a szokásokon, régebben viszonylag kis vízmennyiséget 80-100 litert melegítettük fel 80-90 fokra és a keverő csapteleppel kevertük vissza 40-42 fokra ami már kellemesen használható fürdésre. Viszont ha a hatásfokot vesszük alapul akkor sokkal jobb ha 400-500 literes tárolónk van és a használati víz hőmérséklete 42 fokos és a felhasználás keverés nélkül történik.

Ugyanis a hatásfokunk a melegebb víz készítéssel jelentősen romlik és használati melegvíz készítés lesz a legjelentősebb energia felhasználás a családba.
Igen ám, de a dolog mégsem ilyen egyszerű, miért is lenne az! A legtöbb esetben a mindenható FŐNÖK a „Drágám” minden hatalom a kezében van és a mosogatáshoz 90-95 fokos vizet szeretne fittyet hányva bármire is amit mondunk neki, azokat többnyire nem is érti. Bukott minden számítás, minden ötlet, minden terv? Vége mindennek hiszen a felesége egy olyan felső hatalom ami fölött csak az anyós áll.

Azért csak nem! Ilyenkor azt javaslom, hogy a hőszivattyúval készítsük el a  használati melegvizet 42 fokra és a konyhaszekrénybe pedig rakjunk egy 15 literes elektromos bojlert amit a nagy távolság miatt egyébként is beszerelnénk és a bojlert állítsuk 95 fokra és mindenki boldog lesz!

 

2022.10.11.