gyszerűen:
mennyi energia hordozóra van szükség ahhoz, hogy 1 m3 20 fokos vizet 40 fokra melegítsünk fel vagy mennyi energia szükséges 1 m3 víz 1 kelvinnel való melegítéséhez! Ez már számolható!
mennyi gáz kell? Hány m3 gáz kell és azt már tudjuk, hogy mennyibe is kerül vagy mennyi kemény fa kell ehhez, hány kg fa kell? Vagy mennyi elektromos áram is kell.
Persze a kJ/m3 átváltható kW (óra)/m3 értékre, de akkor mindenki abba fogja hagyni az olvasást nekem ez a tapasztalatom.
Ahogy ezek megvannak már tudjuk miből mennyi kell megvan az ára is és ennyi lenne az összehasonlítás? Sajnos nem!
Minden egyes energia hordozót más hatásfokkal tudjuk felhasználni ezt is figyelembe kell venni. Illetve a hőszivattyú esetében amennyiben a készülék 2 fokban is tud legalább 3 hatásfokot elérni az jogosult kedvezményes áram tarifára az un. „H” tarifára ami jelentősen olcsóbb a nappali áram tarifánál. Mielőtt felüvölt a többség, hogy a „H” tarifa csak fűtés időszakban van és nyáron nincs azoknak mondom már most, hogy rendben akkor leht hűteni a gázkazánnal vagy az elektromos kazánnak nyáron és akkor jogos a reklamáció! Természetesen most csak a fűtést nézzük, még ez sem egyszerű, ezért most a hűtést ne kavarjuk bele minthogy a használati melegvizet sem, talán egy későbbi cikkben kitérhetünk erre is!