Kenderbeton:

Tradicionális természetes kender  /kenderbeton/ egy erősen szigetelő és jó hőtároló építőanyag, mely kiváló tulajdonságok ritka kombinációját jelenti, egy anyagon belül.

A világ számos laboratóriuma vizsgálta. A vizsgálati eredmények eltérőek is lehetnek, de az eltérések nem számottevőek. Ebből következtetve szinte mindegy melyik laboratórium eredményét, nézzük nagy eltérések nem lesznek.  Eltérése lehetnek a kenderpozdorjától, annak tömörségétől és egyéb tulajdonságaitól. Pont úgy, mint a fa anyagnál ami lehet puhafa, keményfa, stb. Az sem mindegy hol terem, mennyi vizet kap stb. Illetve a másik összetevőtől a kötőanyagtól. Vannak olyan területek, ahol bizonyos tulajdonságok nem annyira fontosak pl: - fagytűrése a kenderbetonnak. Déli területek, melegebb részein nem is foglalkoznak vele.
Fontos lehet a keménység és a kötésgyorsaság, az előkötés, főleg a kezdeti kötésidő, szilárdulási tényező. Nem mindegy mikor bontható a zsaluzat, meddig munkálható meg a kenderbeton. Ez egy folyamatosan szilárduló anyag, ahol a kenderpozdorja mint összetevő, a kötőanyagban található anyagokkal reakcióba lépve fokozatosan kikristályosodik ki. Szinte megszűnik mint szerves anyag.
Vizsgáljuk meg a kenderbetont.
Minél nagyobb a sűsűsége annál erősebb, a tradicionális kenderbeton keverék. Minél magasabb a termikus tömeg (hőkapacitás) annál alacsonyabb a szigetelési érték. Ebből következtetve minél több kötőanyagot keverünk a kenderbetonhoz annál erősebb, mint anyag, de annál kevésbé hőszigetelő ezt a képességét rontjuk le. Meg kell találni az ideális keverési arányt. A jó hír az, hogy nem nekünk, mivel ezt már több kísérletező kedvű ember és labor megtette.

Kenderbeton tulajdonságai:
JELLEMZŐ*    ADATOK
Jellemző nyomószilárdság (EN 1015-11)    0,8 - 1,0 MPa
Jellemző hajlítószilárdság (EN 1015-11)    0,3-0,4 MPa
Tűzállóság (CSTB CSTB EN1363-1)    1,66 óra/300 mm
Tűzosztályozás (CSTB CSTB EN1363-1)    5,53 óra/m
Akusztikus abszorpció    0,6 aa / 200 mm
Akusztikus abszorpció    0,7 - 0,76 a500/100 mm
Átlagos akusztikus abszorpciós együttható    0,69 NRC
Levegő permeabilitás    0,75 gm/m2/mm hg
Gőz permeabilitás    24,2 gm/m2/mm hg
Páradiffúzió-ellenállás    4,84
ef Higrikus kapacitás    10,2 - 15%
Hővezetés λ @ 330 kg/m3    0,0697 W/mK
Hőkapacitás    1400 - 1550 J/kg