Belépés:
Email
jelszó
Hőszivattyú vs. gázfűtés Hőszivattyúval kapcsolatos tévhitek és igazságok

A Meeting és titkai

2017-03-27 14:08:05
Már az elején próbáltam mindent elkövetni, hogy a lehető legkevesebb gond legyen a készülékkel. Jól ismerem már ezeket a típusokat. A galériába fel is töltök néhány képet, ahogy szinte alkotó elemeire szedtem és beavatkoztam ahol csak lehet. De egy valamivel megint nem számoltam. Az emberi tényezőket kifelejtettem az egyenletemből. Illetve azt is elfelejtettem milyen tud lenni ha valaki esetleg megszorul egy kicsit anyagilag.
 
Érdekes, hogy ezt írom le, de a legnagyobb gond a Meeting hőszivattyúkkal az olcsó beszerzési ár. Ha valakinek nincs pénze egy jobb kategóriájú hőszivattyúra akkor gond lehet a pénzel máshol is. Persze ebből nem szabad levonni következtetéseket, ha minden jól van megszerelve és tisztában vagyunk a készülékünk korlátaival vagy képességeivel akkor gond nem lehet. Ha ez az információ vagy tudás nincs meg akkor sajnos egy jobb kategóriájú készüléket is csak kis szerencsével tudunk beépíteni.
 
Szóval itt nem sok pénz volt ki lett választva a Meeting MD 30 típus és mivel még meleg vizet is szerettünk volna, ha készít ezért az MD 30 2D típusjelű készülék lett a szerencsés nyertes. Sokkal olcsóbb mint a gázkazán tud fűteni melegvizet is ad és még hűt is ha kell! Egyszerűen csodálatos!
 
Mint mondtam mindenre figyeltem a beépítéskor, a készüléket előtte megfelelően felkészítettem. Egy dologra viszont nem számoltam.
 
Ez egy hozzáépítés volt, egy meglévő kis tégla házat bővítetek ki. A tervek szerint került rá 15 cm grafitos szigetelés, mert szigetelés nélkül a kisméretű tömör tégla a hideg ellen nem sokat ért esetleg a szél ellen.
 
Még egy dolog közbe jött amire nem számoltam. Az elsőről majdnem megfeledkeztem, nem maradt pénz szigetelésre … jaj! A másik dolog amire nem számoltam a hosszú tartósan hideg és kíméletlen tél. De ezután szinte minden összejött ennél a készüléknél.
 
Hideg télen a hőszivattyú teljesítménye lecsökken a 12 kW teljesítményről kb. 8 kW teljesítményre ez ennek a készüléknek a saját gondja, több oka is van, egyik a régebbi klímagáz használata. Fontos azt meg jegyezni, hogy pl. egy LG Therma V -20 fokban is le tudja adni a 12 kW teljesítményt és van még rajta 6 kW tartalék is. Vagyis akár 18 kW teljesítményem van. Ebben az esetben ennél a készüléknél ez sajnos csak kevesebb mint a fele. kb. 8 kW. Igaz a ház méretezett hőigénye 7 kW de a szigetelés hiánya bizony azt hozta, hogy az épület szép lassan minden törekvésem ellenére elkezdett kihűlni. Volt más gond is. Valamiért itt a GEO tarifa lett meg igényelve és nem a H tarifa, így még a fűtési idő is az egy ötödével le volt csökkentve. Plusz még meleg vizet is szeretnénk csinálni.
 
Ilyenkor amikor minden „ág húz” jön a felmentő sereg. A szakértők garmadája, akik azt sem tudják hol vannak azt végképp nem tudják mit látnak, de a megoldást tudják.
 
Egy biztos, a figyelmet fel kell hívni arra, hogy nem lesz elegendő a hőszivattyú teljesítménye, ha a tervek szerinti építészeti kialakítások nem készülnek el! A szüneteltetett tarifa sok gondot tud okozni, nem csak a készüléknél, hanem a szerelő életében is. A használati melegvíz előállítást nem szabad erőltetni akkor sem, ha mindenki más ezt erőlteti. Jó kis készülék ez a Meeting MD de csak akkor ha tényleg nagyon jó áron jut hozzá!

Hozzászólás

PACO HAUS - 2018-05-12 11:05:10
#3
Kedves Mariann! Az előttem szólónak kell igazat adnom. ÉN a saját házamat is Meeting hőszivattyúval fűtőm és jó párat telepítettem az elmúlt 4 évben. Sőt rengeteg helyre megyek javítani mások után. A különbség pont a nagy hidegekben jön ki. +7 fokon a Kinai gépek is izmossak. De 0 fok alatt drasztikusan csökken a teljesítmény. Amíg egy LG-nek 40-45%-ot csökken a teljesítménye -15 fok környékén, addig a Meetingeknek 70%-ot is. Főleg ha a telepítő nem ért hozzá és hagyja a gyári beállításokat a gépen. A Meetingnél kevés adat van megadva és azok is hamisak. Én akkor ajánlom ügyfeleinknek, ha meglévő vegyes tüzelés mellé kell valami automatizálás az átmeneti hónapokra és kevés pénz van rá. De ekkor is inkább az előttem szóló által említett LG gépet érdemes választani minimálisan több pénzért.
Hőszivattyúshűtésfűtés - 2018-03-06 09:52:42
#2
Kedves Mariann! Nem értünk egyet egy sokkal jobb LG ThermaV hőszivattyú is megáll 1 millió alatt bruttóban inverteres és a minősítése publikus az Eurovet rendszerben 9 kw teljesítményben. http://www.eurovent-certification.com/en/Certified_products/Access_by_programme.php?lg=en&rub=04&srub=01&select_prog=Euro-HP&select_partic=132&select_marque=LG&select_class=HP+%2F+ELEC+%2F+H+%2F+A+%2F+W HM091M AHBW096A0 modellnév http://upload.evocdn.co.uk/ecolution/uploads/prod/38_14280_awhp-monobolc-mfl661011040520.pdf mfl661011040520 a tech anyag neve. 28. oldal külső hőmérsékletekhez tartozófűtőtelj elektromos telj és az abból számolható pillanatnyi cop. Ezt minden gyártónak meg kellene adnia. -7C fokon 35c előre 30 visszajövő folyadékkal(ez víz a glikolt még bele kell kalkulálnni!!!)6,97kw fűtőteljesítmény 2,99kw elektromossal ami COP2,3 körüli szervízanyagban ua 28.oldal 8.61kw fűtőtelj 3.1kw elektromos azaz COP 2,777 Sajnos a koreai termékeknél van ilyen csúsztatás de inverteres alkalmazkodik és az onoff meetingeknél sokkal jobb minősített gép. A japánok drágábbak de a sztervízanyag ott olyan precíz inkább rosszabbak mint a tényleges mért adatok. A Meeting Rifeng stb hőszivatttyúk esetén tényleges mért adatok nincsenek publikusan. De egy hőmennyiségmérő 50000 ft bele kell tenni a rendszerbe és összevetni a H vagy gEO TARIFÁS ÓRA ADATAIVAL... akkor van adat Önnek és az értékelhető.
Mariann Sarka - 2017-04-08 12:13:17
#1
Tisztelt cikkíró! Erről a Meeting szivattyúról sokan írnak rosszat, de arról sehol nem esik szó, hogy a neves gyártók gépei sem tudnak több COP-t hidegben. Az igaz, ahogyan írta csökken a leadott teljesítmény, de... fele annyiba kerül a gép mint a neves társai és a különbözetből nagyon sokáig lehet fűteni (még javítani is ha kell). Nekem még "csak" 2db levegős HSZ van, de a 3x árú sem tud többet (COP), pedig egymás mellett ugyan abban a környezetben van használva. Véleményem szerint (ahogy Ön is írja) jól kell megválasztani a környezethez, nem utolsó sorban a felhasználókat informálni kell a gyengeségéről, ami a teljesítmény vesztése. Amennyiben a környezet nem azonos a tervezettel, akkor az nem tervezési hiba, tudjon rá a megrendelő, hogy ebből a csomagból jelenleg mást kap! Ha megveszem a Ferrarit (öröm tölt el), de ha bele akarok tenni hasznos teherként 800-kg almát, mert mással nem tudok piacra menni, akkor sem biztos hogy el tudok jutni vele oda. Pedig az opel kisteher simán elvisz az ötöde teljesítménnyel is :) . Ebben az esetben is tervező a hibás? Ön szerint mi az az ár, ami már megéri a a neves gyártók helyett a kínai verziót? Mit javasolna, ha megrendelő csak ezt a típust tudja megengedni magának, de elkötelezett a környezetvédelem mellett? Véleményem szerint a HSZ-t választók fele a környezet szennyezését szeretné a saját környezetében elkerülni. Nagyon örülök az ön leírásának, mert kevesen merik vállalni a véleményüket a Kínai HSZ-ekkel kapcsolatban. Több hasonló és bátor leírásra volna szükség! Csak így tovább, bátran!
Keress! Érdeklődj! Kérdezz! Kérd ingyenes ajánlatunkat komplett gépészeti kivitelezésre. Intelligens épületvezérlésre!