Már az elején próbáltam mindent elkövetni, hogy a lehető legkevesebb gond legyen a készülékkel. Jól ismerem már ezeket a típusokat. A galériába fel is töltök néhány képet, ahogy szinte alkotó elemeire szedtem és beavatkoztam ahol csak lehet. De egy valamivel megint nem számoltam. Az emberi tényezőket kifelejtettem az egyenletemből. Illetve azt is elfelejtettem milyen tud lenni ha valaki esetleg megszorul egy kicsit anyagilag.
 
Érdekes, hogy ezt írom le, de a legnagyobb gond a Meeting hőszivattyúkkal az olcsó beszerzési ár. Ha valakinek nincs pénze egy jobb kategóriájú hőszivattyúra akkor gond lehet a pénzel máshol is. Persze ebből nem szabad levonni következtetéseket, ha minden jól van megszerelve és tisztában vagyunk a készülékünk korlátaival vagy képességeivel akkor gond nem lehet. Ha ez az információ vagy tudás nincs meg akkor sajnos egy jobb kategóriájú készüléket is csak kis szerencsével tudunk beépíteni.
 
Szóval itt nem sok pénz volt ki lett választva a Meeting MD 30 típus és mivel még meleg vizet is szerettünk volna, ha készít ezért az MD 30 2D típusjelű készülék lett a szerencsés nyertes. Sokkal olcsóbb mint a gázkazán tud fűteni melegvizet is ad és még hűt is ha kell! Egyszerűen csodálatos!
 
Mint mondtam mindenre figyeltem a beépítéskor, a készüléket előtte megfelelően felkészítettem. Egy dologra viszont nem számoltam.
 
Ez egy hozzáépítés volt, egy meglévő kis tégla házat bővítetek ki. A tervek szerint került rá 15 cm grafitos szigetelés, mert szigetelés nélkül a kisméretű tömör tégla a hideg ellen nem sokat ért esetleg a szél ellen.
 
Még egy dolog közbe jött amire nem számoltam. Az elsőről majdnem megfeledkeztem, nem maradt pénz szigetelésre … jaj! A másik dolog amire nem számoltam a hosszú tartósan hideg és kíméletlen tél. De ezután szinte minden összejött ennél a készüléknél.
 
Hideg télen a hőszivattyú teljesítménye lecsökken a 12 kW teljesítményről kb. 8 kW teljesítményre ez ennek a készüléknek a saját gondja, több oka is van, egyik a régebbi klímagáz használata. Fontos azt meg jegyezni, hogy pl. egy LG Therma V -20 fokban is le tudja adni a 12 kW teljesítményt és van még rajta 6 kW tartalék is. Vagyis akár 18 kW teljesítményem van. Ebben az esetben ennél a készüléknél ez sajnos csak kevesebb mint a fele. kb. 8 kW. Igaz a ház méretezett hőigénye 7 kW de a szigetelés hiánya bizony azt hozta, hogy az épület szép lassan minden törekvésem ellenére elkezdett kihűlni. Volt más gond is. Valamiért itt a GEO tarifa lett meg igényelve és nem a H tarifa, így még a fűtési idő is az egy ötödével le volt csökkentve. Plusz még meleg vizet is szeretnénk csinálni.
 
Ilyenkor amikor minden „ág húz” jön a felmentő sereg. A szakértők garmadája, akik azt sem tudják hol vannak azt végképp nem tudják mit látnak, de a megoldást tudják.
 
Egy biztos, a figyelmet fel kell hívni arra, hogy nem lesz elegendő a hőszivattyú teljesítménye, ha a tervek szerinti építészeti kialakítások nem készülnek el! A szüneteltetett tarifa sok gondot tud okozni, nem csak a készüléknél, hanem a szerelő életében is. A használati melegvíz előállítást nem szabad erőltetni akkor sem, ha mindenki más ezt erőlteti. Jó kis készülék ez a Meeting MD de csak akkor ha tényleg nagyon jó áron jut hozzá!