A leggyakoribb hiba a megszokás.
 
Azt szoktuk meg a földgáz felhasználás során, hogy a készülék brutálisan túl van méretezve. Ehhez szoktunk hozzá. 
 
A hőigény 10 kW a kazán teljesítménye 40 kW! Persze így van akkora tartalék a kazánban, hogy könnyedén és rövid idő alatt felfűti a leghidegebb télben is a kihűlt házunkat. A kihűlt ház helyett írhattam volna a csurom vizes száradó félben lévő házunkat is. A festő még dolgozik napi 5-6 vödör vizet hord fel a felületekre. A burkoló áztatja mindenhol a padló és a fal felületeket. Bent a páratartalom 90% felett van! A munkák még folynak, de mi már beköltözünk.
 
Fokozott légzárású ablakok mindenhol. Kívülről 20 cm polisztirol szigetelés zárja a pára útját. És a hőszivattyú nem fűt! Keveset fűt, nem bírja. Biztosan a készülékkel van a gond! Közben nem, de ez most senkit nem fog érdekelni.
 
Egyszerűen a teljesítménye kicsi a körülményekhez képest, később persze jó lesz ha sikerül elpárologtatnia a épületben lévő víz nagy részét. Illetve a száradás előrehaladásával ami több évig is eltarthat a fogyasztás is folyamatos csökkenést fog mutatni.
 
A másik gond, amikor annyira elfogy a pénz, hogy elmarad a külső szigetelés. Én láttam már olyat is ahol a mennyezeti szigetelés is elmaradt vagy csak nagyon „jelképes” volt. Pénz nincs, az épületet befejezni viszont be kell költözni. Mérnök legyen a talpán, aki erre az elején gondol. Így a kisméretű hőszivattyúval a kifűtés igen nehézkes, majdnem lehetetlen. Ez a hiba is megjavul ahogy az épület elnyeri a tervekben leírt állapotot, de ez akkor ott nem sokat szokott segíteni. Amikor ilyet látok nem vagyok egyszerű helyzetben. Van aki megérti van aki egyből fenyeget az ügyvédjével és a feljelentésekkel.
 
Egy helyen furcsa véletlen során a készülék éppen megfelelően túl lett méretezve, a szigetelés hiánya csak egy rövid ideig keserítette meg az életem. Amikor végre a hőszivattyúnak a nehéz körülmények ellenére sikerült felfűtenie az épületet akkor jött a következő gond, sok a fogyasztás, magasak lesznek a számlák. És ha azt mondom, hogy csak a bevakolatlan csupasz 30 falak vannak egy vékony belső vakolattal, kívülről olyan mint egy hűtő borda, attól még a  hőszivattyú nagyon sokat fogyaszt! Gáz esetében ez nem lenne ennyire szembetűnő.