Példaként a használati melegvíz rendszer kivitelezését szeretném most leírni. Persze meglehet egyszerűen is csinálni mielőtt mindenki megkövezne. Egy vezetéket kell kiépíteni a vége a mosogató ahol van egy elektromos villanybojler stb. vagy a távolabbi helyekre egy elektromos villanybojler és kész! Aki ezt le szeretné írni annak még egyszer felhívnám a figyelmét arra hogy most a számomra elfogadható és a számomra jól kivitelezett rendszerről szeretnék írni. Nincs értelme és nem is akarok arról vitázni, hogy a vízrendszerre elegendő egy gégecső vagy le kell szigetelni. Mi szigetelni szoktuk már csak azért mert alig drágább mint a gégecső.
 
Azt is tudom, hogy az energetikai méretezés esetén a cirkulációs rendszert veszteségként veszik figyelembe! Ettől függetlenül a komfort miatt érdemes kialakítani a használati melegvíz rendszert cirkulációsra.
 
Mi van abban az esetben, ha a használati melegvíz tartályt 60 fok fölé melegítjük vagy a szolár rendszer felmelegíti 80 vagy akár 90 fokosra.
 
Pontosan ezért be szoktunk építeni egy biztonsági háromjáratú keverőszelepet ami meggátolja a leforrázást.
 
Igen, de ha cirkulációs rendszer ki van építve akkor a tartályban lévő 80 fokos vagy melegebb víz áramlik a rendszerbe! Sajnos hibás kiépítés esetén igen! Vagyis ilyen esetben a leforrázás veszélyen nagy. Mivel a cirkulációs vezeték a csapolóig felmelegíti vagyis melegen tartja a vizet a csapoló is átmelegedhet. Vagyis maga a csap illetve a csapoló karja is 80 fokos lehet! Akár bele is égetheti a csapoló karja az alakját a kézbe vagy a hozzáérő testrészbe.
 
Persze az sem vicces, hogy a csap kinyitásával a 40 fokos víz helyett 80 fokos víz jön a csapból a hibás szerelés miatt.
 
Megoldás visszacsapó szelepekkel biztosítani kell a cirkulációs vezeték és a háromjáratú keverőszelep megfelelő működését.
 
Ez a megoldás egyébként pont ugyanaz mint a padlófűtés rendszer vízkeveréses megoldása csak ott a rendszer oldalon van elvétel illetve a tároló oldalon van puffer van vagy fűtés rendszer.
 
A cirkulációs szivattyú nem csak a tárolóra tud rá nyomni melegvizet hanem ha elegendő a HMV hőmérséklete akkor a használati vízrendszeren körbe is tud cirkulálni ha a szelep átvált vagyis a HMV rendszer vízhőmérséklete a korlátozó szelep beállításához igazodik!