Ilyenkor a régi rendszerek nemcsak, hogy nagyon rossz hatásfokkal üzemeltek, de a kültéri egység lefagyása miatt annak leolvasztásához szükséges energia többlet miatt ezek esetében sokkal jobb hatásfok jött ki ha csak ellenállás fűtőbetéttel (elektromos kazán) fűtöttek volna!
 
Ez van vagyis így volt! És erre szerencsétlenségükre nagyon sokan emlékeznek is! Sajnos tovább nem bővítették az ismereteiket!
 
Mi változott akkor? Hiszen ma nagyon sok helyen lehet olvasni és hallani, hogy -25 fokban is jó hatásfokkal üzemelnek a ilyen levegő vizes készülékek.
 
Igen a mostani készülékek nagyon jó hatásfokkal tudnak üzemelni akár -25 fokos kinti hőmérséklet esetén is!
 
Sokat változott fejlődött a technológia! Sok újdonságot hoztak be a klímatechnikai piacra. Pl. az ellenállásos fűtőbetétes leolvasztás helyett ma már sok készülék a forrógázos leolvasztást használja, de a legfontosabb változások a klímagázok körében lettek!
 
Az R11 és R22 klímagázokat, amik nagyon károsak voltak a környezetre, mert freon alapúak, felváltották a környezetre kevésbé káros R410A és R134A klímagázok.
 
A fejlődés nem áll meg már olyan természetes gázok mint az R600 (izobután a jövő klímagáza) is jelen van és idő kérdése, hogy teljesen környezetbarát és energia hatékony gázok kerüljenek a piacra amik előnybe hozzák a levegő vizes rendszerű hőszivattyúk használatát!