Belépés:
Email
jelszó
Hőszivattyú vs. gázfűtés Hőszivattyúval kapcsolatos tévhitek és igazságok

Hány fokig működik a levegő-vizes hőszivattyú?

2014-12-31 12:15:04
 
  
Ilyenkor a régi rendszerek nemcsak, hogy nagyon rossz hatásfokkal üzemeltek, de a kültéri egység lefagyása miatt annak leolvasztásához szükséges energia többlet miatt ezek esetében sokkal jobb hatásfok jött ki ha csak ellenállás fűtőbetéttel (elektromos kazán) fűtöttek volna!
 
Ez van vagyis így volt! És erre szerencsétlenségükre nagyon sokan emlékeznek is! Sajnos tovább nem bővítették az ismereteiket!
 
Mi változott akkor? Hiszen ma nagyon sok helyen lehet olvasni és hallani, hogy -25 fokban is jó hatásfokkal üzemelnek a ilyen levegő vizes készülékek.
 
Igen a mostani készülékek nagyon jó hatásfokkal tudnak üzemelni akár -25 fokos kinti hőmérséklet esetén is!
 
Sokat változott fejlődött a technológia! Sok újdonságot hoztak be a klímatechnikai piacra. Pl. az ellenállásos fűtőbetétes leolvasztás helyett ma már sok készülék a forrógázos leolvasztást használja, de a legfontosabb változások a klímagázok körében lettek!
 
Az R11 és R22 klímagázokat, amik nagyon károsak voltak a környezetre, mert freon alapúak, felváltották a környezetre kevésbé káros R410A és R134A klímagázok.
 
A fejlődés nem áll meg már olyan természetes gázok mint az R600 (izobután a jövő klímagáza) is jelen van és idő kérdése, hogy teljesen környezetbarát és energia hatékony gázok kerüljenek a piacra amik előnybe hozzák a levegő vizes rendszerű hőszivattyúk használatát!
 
   

Hozzászólás

Szabó Ernő - 2016-02-08 07:24:05
#2
Tisztelt Palik Dénes Úr! Azon hőszivattyúk amik R410A gázzal vannak töltve tudják a -20 fokos működést. Van olyan készülék ami -15 fokig garantálja a 100% működést „Tekintettel, hogy a Zubadan technológia -15°C-ban is 100% fűtési teljesítményt biztosít, így a gazdaságtalan kiegészítő elektromos fűtésrásegítés egyáltalán nincs beépítve a Zubadan levegős hőszivattyúba” Viszont egy nagyon fontos dolgot említ, amit nagyon ki kell emelni! A radiátoros rendszer nem alkalmas hőszivattyús fűtésre! Egyik hőszivattyú sem! Csináltunk már ilyen beépítéseket mondván a hőszivattyú tud 55 fokos vizet is gyártani. Sajnos nem sikerült, a rendszer nem tudta azt a hőmérsékletet előállítani -5 fok alatt vagy inkább +5 fok alatt. Még csökkentett teljesítménnyel sem. Az készülékek egy része teljesen jól működik -5 fokig, de alatta annyira lecsökken a teljesítménye hogy ha rosszul van méretezve akkor nem tudja leadni az épület hőigényét kisegítő fűtés nélkül. Pl. R417A gázzal működő készülékek. Ilyenkor egy 12 kW készülék jó ha a felét letudja adni vagyis 6 kW. Ilyenkor is működik, de lecsökken a teljesítménye. Az sem mindegy mekkora előremenő vízhőmérsékletet akarunk mert lehet 35 fokos víznél még lead 10 kW de 55 fokosnál már csak 5 kW teljesítményt! Radiátor esetén nem szabad beépíteni.
Palik Dénes - 2016-02-06 18:49:37
#1
Tisztelt Geo Smart! A régi levegő-víz hőszivattyúk -5 fok alatt elvesztették hatékonyságukat, az Önök cikkében utalnak a -20 fokig történő működésre. Fel tudnák azon hőszivattyú típusokat sorolni, melyek ebben az alacsony hőmérsékleti zónában is tudnak radiátoros fűtéshez melegvizet szolgáltatni, s ezek közül az a típus érdekel, mely -20 fokig beépített elektromos fűtőpatron nélkül is tud működni! Köszönettel
Keress! Érdeklődj! Kérdezz! Kérd ingyenes ajánlatunkat komplett gépészeti kivitelezésre. Intelligens épületvezérlésre!