Sokaknak elegendő ha meghallgatják a szokásos megoldásokat ilyenkor pl.
- Csökkents a belső hőmérsékletet!
- Szellőztess kevesebbet! ... ami sok gondot okozhat még akkor is ha ez tényleges energia megtakarításhoz vezet (filtrációs hőigény csökkentése) szellőztetni kell, mert szükség van friss levegőre.
 
De mi van akkor ha nem tudunk már hőmérsékletet csökkenteni? Annyira nem szellőztetünk, hogy a penész már mindent beborított és még mindig sokalljuk a fűtésszámlát? Gondoljuk át miért ennyi! Lehet nem is sok csak átlagos? Van egy költség amit meg kell fizetni ahhoz, hogy az épületet fenntudjuk tartani! Működtetni tudjuk!
 
 
 
Kezdjük az elejével!
 
Hogy is alakul ki a fűtési költségünk! Mondhatnánk az első gond, hogy nem elég mediterrán éghajlaton lakunk! Persze ebben is van valami, de gondoljunk csak a tél szépségeire és a nyári kánikula idejére és arra, hogy a hűtés sem kevés költség!
 
-          Ha feltudjuk fűteni a megfelelő hőmérsékletre a helyiségeket, akkor a fűtéssel nincs gond, működik!
 
Hogy is jön ki a fűtési költség:
 
-          Két összetevője van
 
1.        Transzmissziós hőigény
2.        Filtrációs hőigény
 
Hőszükséglet egyenlő Transzmissziós hőigény (a külső határoló felületeken átjutó hőmennyiség lehet ellene szigeteléssel védekezni) plusz a filtrációs hőigény (lehet ellene védekezni hővisszanyerős szellőztető rendszerrel) ezt az energia mennyiséget kell az épületbe juttatni
 
A következő az hogy ezt a hőmennyiséget milyen energia hordozóval juttatod az épületbe pl. gáz
 
Majd a kiválasztott energia hordozót milyen hatásfokkal tudod hasznosítani – gázkazán hatásfoka) és így alakul ki a fűtési költség!
 
A fűtés rendszert csak egy bizonyos határig tudjuk finomítani élesíteni beállítani elméletileg a 100 % hatásfok a cél, de a valóságban ez elérhetetlen! A hőérzeten is sokat tudunk javítani a fűtés rendszer megfelelő kiválasztásával! A hőérzetnek sok összetevője van ezért nem csak a fűtés rendszer hanem a teljes gépészet felelős azért, hogy a megfelelő hőérzet meglegyen! Illetve egy bizonyos határon belül mindenkinek más lehet a megfelelő hőmérséklet és hőérzet vagy kellemes belső légállapot!
 
 
Szabó Ernő