Persze azóta sok idő eltelt a és a technológia sokban változott. A műanyagcsövek térhódításával az alapötlet bekerült a családi házak méreteibe. Itt már nem a gőzfelhasználó szárítás volt a cél, hanem a könnyűszerkezetes rendszerek valamilyen megoldása, a megújuló energia felhasználása és a fűtés mellet a hűtés megoldása vizes rendszerekkel.
 
Volt egy rövid időszak amikor mindenki fából illetve fémszerkezetből akart családi házakat építeni. A könnyűszerkezetes építés nagyléptekben haladt fejlődött és ezekbe az épületszerkezetekbe is szerettek volna fal illetve mennyezetfűtést és hűtést.
 
Sokféle rendszer közül lehet választani, az egyik megoldás a fémlemezes rendszer volt.
 
Ezen rendszerek esetében is sok idő eltelt mire a mai rendszerelem lemez kialakult. Voltak betegségei az első típusoknak, de erről talán egy másik cikkben írok majd.
 
Sokféle könnyűszerkezetes fűtés és hűtés rendszer alkalmazásának az egyik lehetősége tehát az úgynevezett. sugárzó rendszerlemez vagy fémlemez használata.
 
Ez egy megmunkált horganyzott lemez. 10 cm osztással 10 mm cső befogadására alkalmas végigfutó horony van a lemezbe sajtolva. A lemez méretei igazodnak a könnyűszerkezetes rendszerek méreteihez. Általában az 1 méter hosszú és 40 cm széles elemeket használjuk. A mennyezeti párnafakiosztás 40 cm osztásközzel szokott készülni. Van félméteres darab is. a falra mivel ott 60 cm osztásközzel szerelik a tartókat 60cm széles és 1 méter hosszú elemek vannak.
 
Könnyen alkalmazható felújításoknál és új rendszerek építésénél is.
 
A lemezeket fel kell fogatnia meglévő vázrendszerre, tartókra. Ez könnyen meglehet csinálni egy akkumulátoros fúrógéppel vagy egy csavarozó géppel. Amikor ez megvan bele kell sajtolni nyomkodni a 10 fűtő-hűtő csöveket.
 
A csöveket természetesen megfelelően csatlakoztatni kell a rendszerhez!
 
Majd nyomáspróba után a teljes rendszer le kell kartonozni mintha ott sem lenne! És kész a fűtés és a hűtés!
 
Kis segítséggel bárki könnyen eltudja végezni a fűtésrendszere korszerűsítését!