A száraz fektetésű fűtési és hűtési rendszerek elsődleges alkalmazása a könnyűszerkezetes felépítmények falak mennyezetek, álmennyezeteknél történő alkalmazás. Ahol gipszkartonozás lesz ott nagyszerűen lehet alkalmazni. Én új építéseknél a falakra szerelt gipszkartonos rendszereket nem szeretem alkalmazni, mert ilyen esetben a vakolt nedves fektetésű rendszer olcsóbb és jobb megoldás.
 
Az összes típusról elmondható, hogy nem a legolcsóbb megoldás. Amennyiben száraz technológiát szeretnénk alkalmazni nincs más választásunk. Mivel a gipsz rossz hővezető a felölet fűtés és hűtő teljesítménye kevesebb mint a nedves fektetésű rendszerek esetében.
 
Rengeteg gyártó van és sok egyedi megoldás jellemzi a rendszert.
 
Alapvetően három típust szoktam megkülönböztetni!
 
1.        Magába a gipszkartonba integrált rendszerek. Ezeket vagy utólag belemarják vagy egyből gyárilag rá öntik a gipszes anyagot a fűtés/hűtési csővezetékekre.
 
Előnye, gyorsan el lehet készíteni akár házilag is egy felső maróval a garázsba. Hátránya a felület megmarásával a gipszkarton szilárdsága nagymértékben csökken. Elegendő megkarcolni vagy megvágni a gipszkarton táblákat és a tábla már el is törhető, darabolható. Itt ki kell marni egy nagyobb darabot a kartonból meghatározott osztásban.
 
Van olyan amikor csak egy fólia van a hátsó részre ráragasztva és úgy van felcsavarozva a mennyezetre. A leggyakoribb amikor a karton belső (nem látható) felülete van megmunkálva, de olyannal is találkoztam már amikor a külső rész volt kihornyolva amit a festők töltöttek ki és hálózták le utólag.
 
2.        A gipszkarton mögött lévő polisztirol lemezbe van bele integrálva a fűtéscső .
 
Ilyenkor a vékony gipszkarton mögé egy megmunkált polisztirol lap kerül. Ebbe a polisztirolba előre kialakított hornyok vannak amibe a cső is kerül. Cementes anyaggal kitöltik és ráragasztják a kartont. Ez a megoldás a szigetelés miatt és azért mert a cső teljes felületéről átvezetik a hőmennyiséget a gipszkarton felületére.
 
3.        Hőátadó felületnek a gipszkarton mögé kerülő hornyolt fémlemez kerül. Ebbe a lemezbe sajtoljuk bele a csővezetéket.
 
Gyakori rendszer, sokat használjuk. Volt forró vizes típusa is. Van szigetelt változat is. Ilyenkor a vázra szerelt fémlemezbe besajtolt csővezetéket elkészítjük, majd a kartonokkal lefedjük.