A rendszer felépítése:

Egy szivattyús egység hőmérséklet különbség esetén elindul és a pufferbe szállítja a fűtési melegvizet.

Második szivattyú a puffer és a fűtés rendszer osztója közt van. A háromjáratú belsőérzékelős szeleppel be lehet állítani a fűtési előremenő vízhőmérsékletet. A szelep belsőérzékelős, segédenergia nélküli keverőszelep. A tetején található beállító kerékkel lehet a szelepet, kézzel állítani. A beállított hőmérséklet fog a rendszerbe kerülni, amennyiben a pufferben rendelkezésre áll.
 

Vegyestüzelésű kazán és puffer kapcsolása

Vezérlés:

Tűztér és a puffer közti szivattyút egy differenciál termosztát kapcsolja, megfelelő hőmérséklet különbség esetén a szivattyú bekapcsol és a tűztérben felmelegedett fűtési vizet a pufferbe szállítja!

Azért van szükség differenciál termosztátra, hogy a már meglévő fűtési melegvizet ne hűtsük le pl. a huzattal. Csak akkor megy a szivattyú amikor a megfelelő hőmérséklet különbség megvan és van értelme a hőcserének.

Sok esetben ilyenkor csak egy analóg cső termosztátot raknak be a vezérlési körbe. Ez azért nem jó, mert a fűtés során a víz elér egy adott hőmérsékletet ami legyen 30 fok és akkor a szivattyú elindul. Ez egészen addig megy amíg az érzékelési ponton a hőmérséklet 30 fok alá nem megy! Akkor is megy a szivattyú, amikor a tűztérben a tűz már kialudt. A tűztér kezd hűlni. A pufferben lévő víz lehet akár 80 fokos is. Ebben az esetben a puffer visszafűti a tűzteret. És így a tűztér a hűlése miatt pl. kémény huzat elkezdi hűteni a puffert! Egészen 30 fokig.

A második szivattyút egy szoba termosztát kapcsolja az fűtési igénynek megfelelően. A pufferből a már említett keverőszelepen keresztül jut a megfelelő hőmérsékletű víz a fűtési rendszerbe. A pufferen van egy merülő csöves termosztát ahol manuálisan, analóg be lehet állítani egy alsó határoló hőmérsékletet. Vagyis ha egy bizonyos hőmérséklet nincs jelen a pufferben a fűtési szivattyú nem indul el, akkor sem ha a helyiségben elhelyezett termosztát a fűtési igény szerint működtetné a szivattyút. Erre a reteszelő merülő csöves termosztátra rá lehet kötni akár egy jelzőt is. pl. egy lámpát ami jelzi a felhasználóknak, hogy a fűtési igényt a rendszer nem tudja biztosítani!

A merülő csöves termosztát három érintkező ponttal rendelkezik. Van egy közös egy kapcsolt és egy oldott pont. Amikor van melegvíz akkor a kapcsolt ponton van jel ahogy átvált az érintkező mert lehűlt a víz akkor az átkapcsolást lehet használni jelzésre!