Azzal szeretném kezdeni, hogy a felületfűtések mindenféle hő termelővel összeköthetőek, csak megfelelő gépészeti elemeket a hőtermelő és a felületfűtés közzé kell kapcsolni! Fontos része ez a családi házunk gépészeti kialakításának. Rengeteg megoldásban, verzióban lehet a készíteni, szinte nincs is két egyforma. Kevés helyen lehet megtanulni ezeket a kialakításokat, többnyire csak tapasztalati úton lehet elsajátítani. Én minden esetben méretezéseket, rajzokat, kiviteli függőleges és alaprajzi csőterv vázlatokat készítek a munka megkezdése előtt és arról készül el a kialakítás a csövek és a szerelvénye, a berendezési tárgyak összeépítése!

Minden összefügg mindennel! A hőközpont sok esetben csak a vezérlés megvalósíthatósága miatt van. Ilyenek pl. a zóna vagy a szektor leosztások. Motoros szelepekkel, golyós csapokkal. A vezérlési vonal ezért is nagymértékben befolyásolja a kialakítást. Erről később részletesen is írok.

Fontos dolog az, hogy ezeket a kialakításokat mindig az egyedi rendszerekhez kell igazítani méretezni, tervezni. Az alap rendszerek nagyon egyszerűek szinte csak össze vannak kötve a rendszer és a kondenzációs gázkazán.

Lehet a vezérléssel kicsit összetettebbé tenni a rendszert, de nem biztos, hogy minden esetben ez egy jó megoldás, ötlet.

Felületfűtések esetén, optimális esetben nem szükséges semmilyen hőközpont vagy bonyolultabb kazánkötés kialakítása. Kis rendszerek esetében csak a meglévő szintosztónkat összekötjük a kondenzációs kazán megfelelő kiállásaival és kész!

Kondenzációs kazán egyszerű összekötése a szintosztóval

Ez az előremenő hőmérséklet korlátozás miatt csak kondenzációs kazán esetében lehetséges!

Vezérlést tekintve csak bekötjük a termosztátot a kazán vezérlőjébe. Egyszerű, olcsó, működő rendszer kis alapterületű házakhoz.

Ugyanez a kialakítás hagyományos kéményes magas hőmérsékletű kazán esetében, egy keverő kör beépítésével oldható meg. Ez lehet olcsóbb háromjáratú szelepes belsőérzékelős, ebben az esetben be kellene építeni egy plusz szivattyút és akkor már kellene egy hidraulikus váltó is. Vagy meglehet oldani egy hőcserélős leválasztással, ahol természetesen kell plusz egy szivattyú egy hőcserélő és egy külső érzékelős termosztatikus szelep a hőcserélő kazánoldali fojtásához hisz ebben az esetben nem vízkeveréssel állítjuk be a megfelelő hőmérsékletet hanem a hőcserélő tömegáramának a kazánoldali fojtásával! Ezek természetesen mind költségek lesznek!