A vályogtégla rendszerű fallal sokszor találkozom. Sajnos ezek a falazatok a felszivárgó talaj vízre érzékenyek. Amikor készültek még nem nagyon volt megfelelő vízszigetelő technológia ezért sokszor vizesek, penészednek. A falfűtéssel könnyen kiszáríthatóak.
 
A falújítás során a teljes tapasztást elszokták távolítani és az érintet részt újravakolják, vagy ha olyan a felület akkor még a csőnyomvonal fektetés előtt csinálnak egy felület előkészítő vakolást.
 
A „bemarásásos” technológia is megoldható, de a vakolatba a repedezés elkerülése miatt un. rabicz háló kerül, ebben az esetben is valahogyan el kell helyezni a hálót. Azt megmondani, hogy ebben az esetben megreped e a glett szinte lehetetlen!
 
A vékony vályog vakolat szerintem nem szigeteli le a főtő részt, nem véletlen olyan vastagok a vályog falazatok. Persze a vakolás jobb lenne.
 
A gipszkarton csak akkor adja le a hőt, ha közvetlen rá van vezetve. A légrés nem segíti a hőátadást! Illetve így nem fog tudni a vályog fal szellőzni és az egész átmegy egy penészes rémálomba!
 
Szerintem a bemarás a keményebb munka és sokkal „koszosabb” mint az újravakolás. Ráadásul a vályog tapasztás valószínű, hogy a marás miatt egyből elkeld majd lehullani.
 
Komposztkazánnal jó hatásfokkal és gravitációsan, nagy átmérőjű csövekkel …
 
Megint azt mondom el, én hogy oldanám meg a komposztkazánt.
 
Puffer tartály és szivattyús fűtés. A legjobb hatásfokkal a jól szabályozott fűtésrendszer tud működni, amihez kell a szivattyú és persze egy jó kis szabályzó,amiből szerencsére rengeteg van. A falfűtés rendszer is szivattyúval működne a már jól bevált hőközponti kialakításokkal és a rendszer jó hatásfokkal való működését a vezérlés oldaná meg.
 
Pl. a helyiségek minden fokkal való túlfűtése kb. 5-10 % energia veszteséget jelent, nem beszélve a rossz hőérzetről amit a túlfűtés okoz, ha meleg van akkor pedig az ablakok kinyitásával való „hőmérséklet szabályozás” eléggé hatásfok romboló megoldás helyiség termosztát! Persze a keletkező plusz hőt pufferben kell tárolni, de később felhasználható a helyiségek fűtésére.