Tisztelt T. László Úr!
 
Én pont így vagyok csak az autókkal! (eredetileg nőket akartam írni … J)
 
Annyi minden hallottam róla milyen autó a jó autó. Rengeteget olvastam róla a neten, de mindenki mást mond, ír vagy gondol. És még a vélemények sem egyeznek. Mit is lehet ilyenkor tenni?
 
Olyan rendszer, hogy cirkó nincs. Valamiért a fali kazános rendszereket nevezi a közhiedelem „cirkós” rendszernek. Volt valamikor a gázosítás elején egy fali kazán típus a Cirkógejzír. Ebben kazántípusban volt beépített szivattyú ami cirkuláltatta, illetve inkább mai kifejezéssel keringette a fűtővizet.
 
Azóta a kazánok vagyis a fali kazánok sok fejlesztésen és típusváltáson estek át. Lehetnek nyitott vagy zárt égésterűek, hagyományos kazánok vagy kondenzációs kazánok stb. A cirkó az én nyelvezetemben egy atmoszférikus fali kazán ami csak fűtő.
 
Az Ön esetében a meghatározó pont nem biztos, hogy a kazán mert hiába szeretne bármilyen modern kondenzációs kazánt beépíteni ha nem lehetséges a kémény beépítése, mivel jelenleg konvektorok vannak. Erre is van megoldás természetesen, mert ez a konvektoros fűtés sajnos sokak gondja a rossz hatásfok és a fűtési elv valamint az elöregedő készülékek miatt.
 
Pl. vannak olyan kazánok amik a parapetre építhetőek.
 
Igaz ezzel valószínű csak összekavartam, mint amikor már leszűkíttettük a hölgyeket szőkékre és barnákra, akik igazán tetszenek és akkor kiderül, hogy vannak vörösek is … hm.
 
Következő kérdése: milyen fűtést lehet alkalmazni fali kazán esetén.
 
Gyakorlatilag bármilyen fűtés megoldható, ha van kellő mennyiségű és hőmérsékletű melegvíz! Általában az alacsony hőmérsékletem működő rendszerek előnybe vannak mivel az alacsonyabb hőmérsékletű vizet könnyebb és gazdaságosabb előállítani.
 
Ilyenek a felületfűtések! Padló, fal, mennyezet.
 
Arra kérdésére, hogy elegendő e a padlófűtés kifűteni a lakást, nem tudok válaszolni, méretezni kell! A gyakorlat azonban azt mutatja, hogy nagyon kevés olyan eset van, amikor nem elegendő a felület.
 
Következő kérdése: elektromos fűtés.
 
Igen egyre gyakrabban találkozom ezzel a kérdéssel! Sokakat foglalkoztat az internet tele van az elektromos fűtéssel. Sajnos azonban ameddig gazdaságtalan lehet zöldárammal vagy csúcskizárt árammal, vagy hőszivattyús árammal esetleg bármilyen kedvezőbb árfekvésű éjszakai árammal hőszivattyúkat is üzemeltetni, úgy hogy azoknak azért valamekkora jósági foka, vagy hatásfoka COP je van. Vagyis egy befektetett energiával több energiát nyerünk ki. Addig az elektromos fűtéseknek, ha csak nincs valami kizáróan csak azt alkalmazható ok. Pl. fagyveszély, időszakos használat, leolvasztás stb. nincs realitása, akkor sincs, ha az áramot napelemmel állítjuk elő. Persze ez az én véleményem akinek eladó az elektromos fűtés ezt a véleményt nem támogathatja. Talán ez is megváltozik egyszer!
 
És hogy mi a legmegfelelőbb rendszer? Azt néhány szempont értékelése után közelítőleg meglehet mondani! J
 
 
Üdvözlettel,
 
Szabó Ernő