Kedves ………….! Először is nagyon köszönöm a hozzászólását. A gépészek nagy része egy kicsit fél vagy tart a felületfűtésektől. Mert nem olyan egyszerű kivitelezni, mint a konvekciós fűtéseket. Tervezni kell! Méretezni kell tudni! Ami többletmunkával és költségekkel jár. A fűtéseket sajnos nagyon kevesen méretezik, csak úgy tapasztalati úton jó bőven megbecsülik. Ha kicsi a radiátor vagy tagosítanak hozzá, vagy lecserélik nagyobbra. A fűtést nem érdemes nagyon túl méretezni, mert a nagyobb fűtőfelület, fűtőtest több költséget stb. eredményez. Én nem vonhatom kétségbe az említett épületgépész mérnök urat, de nagyon nagy fenntartásaim vannak vele kapcsolatban a leírtak alapján. Nekem egészen más a gyakorlati tapasztalatom! Igen sok saját magam által kivitelezett referencia alapján is nyugodtam ki merem jelenteni, sehol sem tapasztaltam vakolatsérülést, repedést ahol mindent előírás szerint lett kivitelezve. Tehát még egyszer megerősítem abban, hogy repedezés a falon nem fordulhat elő.
 
Tisztelt Szabó Úr! Nagyon köszönöm gyors válaszát, magam is hasonló véleményen vagyok, bár még nem láttam évek óta üzemelő rendszert. Szeretnék még kérdezni, ha megengedi. Az interneten már nagyon sokat olvasgattam a témában és látom hogy jó pár rendszer, konstrukció létezik a falfűtés megoldására. A szakcikkek erős szórást mutatnak a leadható fűtőteljesítmény tekintetében is, viszont ez úgy érzem nagyon lényeges kérdés már csak a beruházási költségek szempontjából is. A Meditherm rendszerről azt olvastam hogy akár 200-240 KW/m2 hőleadásra is képes, máshol csupán 80 KW/m2-ről írnak. Tudom, hogy ez sok dologtól függ (fektetési csőtávolság, előremenő víz hőmérséklete, csőátmérő, stb.), de mégis nehéz az eligazodás. Alacsony hőmérsékletű kondenzációs kazánt szeretnénk vásárolni. Az Ön véleménye szerint ehhez a technológiához melyik falfűtési rendszer lenne a legoptimálisabb, úgy értem beruházási ktsg./ teljesítmény tekintetében? Nagyon várom válaszát, üdvözlettel: …….
 
Kedves Gyöngyi! Ha kíváncsi természetesen tudok (referencia) olyan elérhetőségeket adni ahol a falak állapotáról érdeklődhet. Sok referencia közül tudom ajánlani saját házunk falait is, amiket nagyon komoly tesztnek szoktunk kitenni. A fűtési teljesítmény függ a felületi középhőmérséklettől. Az 1 m2 ről levehető teljesítmény 200-240 W a 80 W/m2 érték padlófűtés esetén optimális, semmi esetre sem falfűtés esetén, csak akkor fordulhat ez elő pl. ha az épületbe nem csak fűtést hanem hűtést is rakunk és a többletfelület miatt az előremenő hőmérsékletet, vagy a felületi lehet csökkenteni, mintha nem egy hanem kettő radiátor lenne a szobában. De erre az értékre akkor sem szabad fűtést méretezni. hűtés esetén a hűtő teljesítmény 80-120 W/m2 páratartalom függvényében. A kondenzációs kazán technológiához bármelyik alacsony hőmérsékletű felületfűtés nagyon kiváló. Hogy én melyiket szoktam választani az mindig egyén függő! Vannak olcsó és drágább rendszerek. Van amelyiknek már komoly múltja van. És van olyan, amelyiknek se múltja se jövője. Egyik rendszer passzol az Ytong rendszerű falakhoz, másik a bontott falhoz jó, és a harmadik a könnyűszerkezetes épületek esetén kiváló. Egyikkel jó a mennyezetre szerelni, a másik esetén nagy az esély, hogy a kőművesek kivégeznek, ha azt kiviteleznénk. És persze minden rendszer folyamatosan fejleszt, változik, nem árt napra késznek lenni. A falfűtés mindig egy nagyon komoly csapatmunkát feltételez a kőművesekkel, a villanyszerelőkkel, a burkolókkal, az ácsokkal stb. üdv Szabó Ernő