Tisztelt Szabó Ernő

 

Egy egész vasárnap esti program kerekedett az Ön "övegesi" színvonalu fűtéstecnológiai értekezéseinek olvasásából.

A dolog nem egészen véletlen, áttanulmányoztam a gázszámláimat, és ez a tény Önért kiált. Családi ház kb 120 nm 4 szoba, konyha, vizesblokk 60-as években épült öntött salakbeton. Tetőcsere, hőszigetelés (8 cm hungarocell), ablakcsere. A fűtés kb 30 éves gázkonvektor (onix, onix, fég) kb 12 éves (2db pelgrim).

Kérdésem, hogyan tovább. Gázkonvektor csere (pl fondital gezella techno)(a gázkonvektorokról nem nagyon esik szó), vagy keressünk új utat?

Köszönöm a válaszát.

 

 

                                                             Tisztelettel F.... L.....

                                                                    (nyugdíjas vill.szer.)

 

 

 

Kedves  F.... L.....  Úr!
 
Köszönettel olvasom levelét!
 
Az Ön gondja teljesen átlagos, minden nap van egy hasonló megkeresésem, mit is lehet tenni.
 
Energiát kell megtakarítani, mert a feleslegesen kidobott energia feleslegesen kidobott pénz is.
 
Alapvetően kétféle irány van kezdetben.
 
1.       Csökkenteni kell a hőszükségletet amit alapvetően szigeteléssel (Transzmissziós hőáram) és a nyílászárok cseréjével (transzmissziós hőáram és a filtrációs hőigény) lehet elérni.
2.       A meglévő készülék vagy készülékek cseréje jobb hatásfokkal működő készülékekre. Nem mindegy ugyanis, hogy 1 m3 gázenergiából mennyi hasznosul.
 
Később természetesen még lehet finomítani!
 
Ha a hőszigetelés és a nyílászárok cseréje megvolt akkor jöhet egy fűtéskorszerűsítés. Ilyen konvektoros rendszer esetében is több lehetőség van. Többnyire a bekerülési ártól függően szoktak a megrendelők választani. Egy ideális eset (arany középút) ha alacsonyhőmérsékleten működő radiátoros rendszert épít ki a meglévő konvektoros helyett. Vagy ha a padlót is szigetelni tudja akkor egy új padló rétegrend kiépítésével egy padló esetleg padló és falfűtés kialakítása lehet a megoldás. Egy drágább lehetőség, ha a belmagasság lehetővé teszi akkor egy álmennyezet készítése és mennyezetfűtés kialakítása.
 
Azt biztosan tudja mi a különbség a villanyvezetékek közt amiben van áram és amiben nincs?
 
Más a fogása!
 
 
 
Szabó Ernő