Szeretném először felhasználói szemmel kezdeni!
 
Padlófűtés felfűtési idő:
 
A padlófűtést mint a felületfűtések nagytöbbségét az emberek lassú reagálású fűtésként is merik. Ami igaz is! És összekeverik a fűtési reagálás sebességét a fűtés felfűtési idejével.
 
A felfűtés természetesen lassabb mint a konvekciós fűtések esetében, de a hőérzet hamarabb lesz megfelelő mint a konvekciós rendszerek esetében.
 
Lassan tud felmelegedni a vastag beton szerkezet. És lassabban tud fűteni is. Ez teljesen logikus.
 
Most egy kicsit szeretnék olyan szempont szerint értékelni a padlófűtést és a konvekciós fűtést amit még nem nagyon láttam sehol! Milyen a hőérzet?
 
Kezdjünk el elméletben egy felfűtést konvekciós fűtés esetén
 
A fűtő rendszerünk elkezdi a hőt betermelni a rendszerbe. Ilyenkor a jobb hatás kedvéért egy kicsit magasabb előremenő vízhőmérsékletet lehet állítani a melegvíz, beáramlik a radiátor felső részébe. Nagyon kellemes, sőt néha túlságosan is meleget érezhetünk. Jó a fűtés meleg van! Közel sem! A radiátor felső része melegszik és mi szinte biztosan vagy a radiátoron ülünk, ha radiátor közelében vagyunk, de a levegő még hideg.
 
Hogy is működik a konvekciós fűtés? A hideg-meleg levegő a fajsúly különbség miatt elkezd konvektálni a radiátor konvektor lemezei közt. Így felmelegítve a levegőt.
 
Meleg a levegő akkor meleg van a helyiségben is? Sajnos nem!