Miből építsük fel a házunk? Ez az elő amit általában eldönt az ember, ha már nagyjából megvan, hogy mekkora és milyen kialakítású házikót akar. Az átlag építtetöt az ár érdekli elöször, aztán a höszigetelö képesség. Egy falazóanyagnál  azért itt még nem áll meg az élet. Van egy csomó dolog, amitöl jó és rossz lehet egy, de ez általában már marad a szakmának és főleg nem is szokták nagyon nagydobra verni. Ezért gondoltam, hogy összehasonlítok néhány téglát, annak érdekében, hogy tisztábban lássunk.


Megnéztem mi újság falazatügyben. Három népszerü téglát hasonlítottam össze 38 cm-es vagstagságban. A téglák összehasonlításában egy helyi építőanyag-kereskedö segítségét kértem. Így az áraim teljesen aktuális bruttó árak, helyi szállítással(2007 október 01). A ragasztó vagy falazóhabarcs felhasználásoknál saját tapasztalataim és a katalógusok segítettek meghatározni a pontos értéket.




Hinnyehoppá!!! Tényleg drága az YTONG! 38-as porothermböl meg nem akkora üzlet építeni, mert az az 500 Ft különbség négyzetméterenként inkább a HS malmára hajtja a vizet. Azt szoktam mondani, hogy a buta ember álljon meg itt és ne is gondolkozzon tovább. De aki egy kicsit is okosnak gondolja magát az általában tudja, hogy ez a fal bizony még nincs kész. Nézzünk csak még egy táblázatot!



Természetesen az YTONG falazat is igényelhet vakolást, de ha szakszerűen van építve, akkor szükségszerű, maximum akkor ha el akarjuk mondani a szomszédnak, hogy márpedig mi aztán raktunk bele hálót és kapott egy remekbeszabott vékonyvakolatot, vagy ha megspékeljük egy kis falfűtéssel.

Utoljára nézzük át a höátbocsátási tényezőket. 





A hőátbocsátási tényezö azt adja meg, hogy egy négyzetméterre vetítve mennyi hö tud adott idöegység alatt eltávozni a szerkezeten keresztül. Nyilván ez az érték minél kisebb, annál jobban höszigetel a szerkezetünk....

Van még néhány apróság, ami egyik vagy másik termék mellett szól, talán majd ez a cikk is egyszer folytatódik ezekkel...

Várom a hozzászólásokat, észrevételeket!