Hősugárzás:

Szeretnénk egy pár dolgot leírni arról, hogy mi is az a hősugárzás. Miért is vesszőparipánk a dolog? Mi főleg a felületfűtéseket ajánljuk megrendelőinknek, márpedig ugye a felületfűtések általában sugárzással adják le a hőenergiájuk igencsak túlnyomó részét. Ezért itt kicsit kiveséznénk a dolgot, úgy ahogy megrendelőinknek is el próbáljuk mondani: remélhetőleg közérthető módon! :-D

Egy két közérthető példával szeretnénk megértetni miért nem baj, ha a mennyezetet fűtjük miközben a meleg felfele száll, mint azt minden valamire való fűtés szakértő szomszéd nagyon jól tudja! Nem kell megijedni, a meleg felfele száll ez így is van jól! Akkor most a meleg nem tudja a fizikát? Ez természetesen nem így van!

Biztosan többen találkoztak már azzal, hogy egy hideg csarnokban sétálva nem fáztak, pedig az idő igencsak hideg volt. Ez azért lehetett mert a csarnokban valahol a magasban volt egy úgynevezett fekete sugárzó. Ami úgy biztosítja a megfelelő hőmérsékletet,  hogy az elégetett gázenergiát sugárzássá alakítja át és ezt az infra sugárzást a megfelelő helyre irányítva az az ott lévő emberekbe, tárgyakba beleütközve ismét hőenergiává alakul. Aki alatta tartózkodik az nem fázik miközben, a közelében álló ember ebből a melegből nem sokat érzékel, hacsak nem tartózkodik ő is a "sugárzási zónában". Ilyen és ehhez hasonló fűtéssel lehet találkozni minden olyan nagy területen fekvő esetlegesen magas munkahelyeken ahól nincs értelme és nem is lenne nagyon gazdaságos az egész csarnok levegőjét felmelegíteni, csak egy adott munkaterületet.

Nézzük, hogy fogalmaz erről a Pallas nagylexikon: 


A hő terjedésének azon módja, midőn az nem részecskéről részecskére halad a testekben, hanem a fény módjára rendkivüli gyorsasággal hatol keresztül a közegeken (p. levegőn, vizen stb.). A Nap melege is sugárzás útján jut a Földre, anélkül, hogy a levegőt észrevehetőleg melegítené. A hősugarak melegítő hatása csak akkor kezdődik, ha azok valamely testre esnek, mely azokat elnyelni képes.

Hogy ez igy van, arról meggyőződhetünk, ha fütött kályha felé fordulunk. Arcunk hőt érez, de ezen hőérzet rögtön megszünik, mihelyt a kályha elé ellenzőt teszünk (vagy elfordulunk). A kályha melege ugyan ezentúl is fölmelegíti a szoba levegőjét, de e fölmelegítés már csak a meleg levegő áramlása által történik. A kályhától közvetlen sugárzás által keltett hőérzet egészen más. A sugárzó hő egyenes irányban halad a levegőn keresztül, épp úgy, mint a fény az átlátszó testeken. 

Zárszóként pár érdekesség, amit ugyanitt találtam a dologról: 

A meleg testből kiáramló hősugarak lehetnek világítók és sötétek. A fütött, de nem izzó kályha, melegített fémgolyó, forró vizzel telt edény stb. sötét hősugarakat bocsátanak ki; a nap s a lánggal égő testek világítókat. 

E kétféle sugarakkal szemben a testek nem viselkednek egyformán. Így pl. az ablak üvege átbocsátja a nap világító és melegítő sugarait, de a kályha sötét hősugarait visszatartja. A kősólemez ellenben az utóbbiakat is átbocsátja. 

A hősugarakat tükrök is visszaverik, prizmák, lencsék megtörik, mint a fénysugarakat.

Forrás: Pallas Nagylexikon

Ezt a technológiát alkalmazhatjuk otthonainkban is! Erre kínáljuk megoldásként  felületfűtési rendszereinket! Kérjük keressen bennünket árajánlatért!