Szellőztetni kell, ha nem szellőzetünk akkor a helyiség levegője áporodott lesz a helyiségbe kialakuló páratartalom telitetté válik és valahol lehet, hogy látható módon, de a legtöbb esetben láthatatlanul kicsapódik. Ezt a víz kicsapódást a penész megjelenése teszik egyértelművé.
 
Régebben nem volt gond a szellőzetéssel mert igaz nem kívánatos módon, és szabályozatlanul, de folyamatos szellőzést biztosítottak a rosszul záródó ablakok, meg nem is volt ezzel gond, hiszen nem voltak jól záródó műanyag ablakok az energia árak sem voltam ennyire az egekben.
 
A belső térben lévő nedvesség 97-98 % nak eleve távoznia kell a szellőztetés során. A fennmaradó résznek és az építési nedvességnek kell távoznia a külső határoló falszerkezeteken keresztül.
Páratechnikailag fontos az, hogy a belső épületszerkezeti nedvesség szabadon tudjon távozni és ne rekedjen meg a falazat és a szigetelés közt!
 
A mai megfeszített építkezési tempó miatt jelentős nedvesség marad a szerkezetekben. A fokozott légzárású nyílászárók miatt nincs megfelelő időtartamú és intenzitású szellőzés a helyiségeken belül.
 
A szigetelés szempontjából fontos az, hogy egy rendszerben gondolkodjunk. És akkor nem lesz gond a szerkezetbe szoruló párával. A belső levegő cseréjéről meg gondoskodni kell. Sok esetben utólag derül ki ez a probléma. A hirtelen orvoslás az szokott lenni, hogy a jól záródó ablakokat szétdarabolják kifúrják és egy levegő beeresztőt helyeznek el rajta. Így kialakítva a régi rossz zárású nyílászárók maguktól kialakuló zárási hibáit.